GroenLinks wil dat er een einde komt aan het strafrechtelijke verbod om de Koning te beledigen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren maakt zich zorgen om de vrijheid van republikeinse demonstranten om rond de inhuldiging van Koning Willem Alexander hun mening te uiten. Ze wil aanstaande dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer minister Opstelten vragen hoe het verbod op beledigen van de majesteit rond 30 April wordt toegepast.

Van Tongeren:

"Het is nu voor burgers totaal onduidelijk wat wel en wat niet kan. Ik wil dat minister Opstelten aangeeft dat rond 30 april geen mensen worden gearresteerd op basis van majesteitsschennis, tenzij wordt opgeroepen tot haat of geweld."

GroenLinks wil in de Kamer het debat starten of het nu, met de inhuldiging van de nieuwe koning, niet het juiste moment is om het verbod op majesteitsschennis uit de wet te schrappen. Dit verbod op majesteitsschennis is niet in onbruik geraakt maar wordt sinds 2002 elk jaar wel een keer toegepast. De Tweede Kamer heeft recent besloten het verbod op godslastering af te schaffen. Als het aan GroenLinks ligt gebeurt dat ook met het verbod op majesteitsschennis. Het strafrecht biedt dan nog steeds ruim voldoende mogelijkheden beledigingen te bestraffen.

Van Tongeren: "Het is 2013. Een verbod op majesteitsschennis is overbodig en niet meer van deze tijd. Een onderdaan, de koning of God beledigen; wat mij betreft gelden voor iedereen dezelfde regels."