GroenLinks wil niet dat de inkomensafhankelijke huurverhoging ertoe leidt dat chronisch zieken en gehandicapten hun huis uit moeten. Tweede Kamerlid Linda Voortman wil dat meer zorgbehoevenden worden uitgezonderd van de huurverhoging.

De huurverhoging uit het Woonakkoord is extra zuur voor mensen die in aangepaste huizen wonen. Als zij de huur niet meer kunnen betalen, is het voor hen nog moeilijker om aan een nieuwe woning te komen. Minister Blok zondert slechts blinde mensen uit van de huurverhoging. Voortman vindt dat de hardheidsclausule moet worden uitgebreid naar andere groepen zorgbehoevenden. Zij denkt aan mensen met een ernstige visuele handicap, mensen met een verstandelijke beperking, huishoudens met mantelzorgers en mensen in aangepaste woningen.

Linda Voortman: “Het is van wezensbelang dat mensen met een zorgvraag zoveel mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld slechtziend zijn of verstandelijk gehandicapt. Ik wil niet dat deze mensen hun vaak aangepaste huis worden uitgejaagd. Daarom wil ik dat minister Blok hen uitzondert van de inkomensafhankelijke huurverhoging.”

Donderdag dient Voortman een motie in waarmee de reikwijdte van de hardheidsclausule voor de inkomensafhankelijke huurverhoging wordt verruimd.