De vernieuwing van Nederland komt van onderop, daar is GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik van overtuigd. Van 22 tot en met 28 augustus trekt hij door het land en bezoekt hij zo’n twintig inspirerende initiatieven van burgers, ondernemers en gemeenten. Hij wil weten wat deze groene en progressieve vernieuwers drijft, wat ze bereiken en waar ze tegenaan lopen.

Volg het liveverslag van de tour op groenlinks.nl/start-de-vernieuwing

Van Ojik: “Van Texel tot Maastricht, van Rotterdam tot Kampen: er zijn in Nederland duizenden initiatieven waarmee mensen zelf het heft in handen nemen. Ik vind dat hoopvol in een tijd die tegelijkertijd veel zorgen kent: de bezuinigingen in de zorg, de oplopende werkloosheid, milieuvervuiling. Ik verwacht veel inspiratie op te doen voor het komende politieke jaar en de Algemene Politieke Beschouwingen.”

Van Ojik reist een week lang per trein door Nederland. De vernieuwing van onderop staat daarbij centraal: initiatieven van mensen die niet wachten op de politiek, maar zelf het heft in eigen hand nemen. Soms uit frustratie over de onmacht of onwil van de politiek. Maar vaak ook als een bewuste positieve keus om zelf meer richting te geven aan het eigen leven. Zij onttrekken zich aan de commercialisering en bureaucratisering van de samenleving.

Volg het liveverslag van de tour op groenlinks.nl/start-de-vernieuwing