GroenLinks wil dat staatssecretaris Mansveld gevaarlijke bedrijven die stelselmatig de veiligheidsregels overtreden sluit. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “De staatsecretaris heeft de middelen, het ontbreekt haar aan de wil.” Morgen debatteert de kamer op initiatief van GroenLinks met de staatssecretaris over het toezicht op gevaarlijke chemiebedrijven.

Al jaren overtreden risicovolle bedrijven de geldende veiligheidsregels. ChemiePack en Odfjell zijn bekende probleembedrijven maar uit inspectierapporten blijkt dat veel BRZO-bedrijven de  regels met voeten treden.

In Nederland zijn 400 BRZO(Besluit Risico’s Zware ongevallen) -bedrijven die met grote hoeveelheden explosieve of giftige stoffen werken. Deze bedrijven moeten voldoen aan strenge regels die voor de veiligheid van werknemers, omwonenden en omgeving  zorgen.

De staatsecretaris heeft dinsdagavond een brief aan de kamer gestuurd met haar plannen voor de veiligheid bij grote chemische bedrijven.  GroenLinks is teleurgesteld dat alle maatregelen die de staatsecretaris in haar brief voorstelt uiteindelijk neerkomen op meer overleg.

Liesbeth van Tongeren: “Bewoners moeten op de overheid kunnen vertrouwen voor hun veiligheid. De handhaving bij deze gevaarlijke chemiebedrijven is al jaren zwaar onder de maat. Wat mij betreft worden de drie onveiligste bedrijven in Nederland morgen nog gesloten. Dit keer ben ik het eens met de VVD: niet doorschuiven maar aanpakken.”

GroenLinks heeft al eerder voorgesteld dat er voor de gevaarlijkste bedrijven een ‘Three Strikes Out’ regel gaat gelden. Bedrijven gaan na drie forse veiligheidsovertredingen dicht tot zij aantoonbaar weer veilig zijn.