GroenLinks heeft mensen die werken in de jeugdzorg meer zekerheid gegeven. Een amendement van GroenLinks op de Jeugdwet zorgt ervoor dat de positie van mensen die nu werken in de jeugdzorg wordt versterkt. GroenLinks heeft ingestemd met de Jeugdwet die regelt dat de jeugdzorg bij gemeenten wordt ondergebracht. De zorg komt daarmee dichter bij de kinderen. Wel blijft GroenLinks zich ernstig zorgen maken over de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren op de Jeugdzorg.

GroenLinks-kamerlid Voortman: “de veranderingen in de jeugdzorg zijn nodig, maar ook fors. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor zowel de mensen die in de zorg werken, als voor de mensen die bang zijn hun vertrouwde zorgverlener te verliezen. Met mijn amendement geven we kinderen en jeugdwerkers meer zekerheid.”
 
GroenLinks heeft samen met D66 en SGP amendementen ingediend die ervoor zorgen dat het gemakkelijker wordt om zorg die onder de jeugdzorg valt via een persoonsgebonden budget te organiseren. Ook heeft het kabinet aan GroenLinks toegezegd dat mensen een beroep kunnen doen op onafhankelijke cliëntenondersteuning.
 
GroenLinks blijft zich ernstige zorgen maken over de bezuinigingen die het kabinet op de jeugdzorg doorvoert. Door deze bezuinigingen wordt het voor gemeenten veel moeilijker om hun taken goed uit te voeren, zeker als daar nog bezuinigingen op langdurige zorg en sociale werkvoorzieningen bij komen. Volgens GroenLinks mogen kwetsbare kinderen niet de dupe worden van de bezuinigingsdrang van het kabinet. GroenLinks zal daarom met alternatieven komen bij de begrotingsbehandelingen.