GroenLinks wil af van de bezuiniging op de cliëntondersteuning van 25 miljoen die in het herfstakkoord is afgesproken. Tweede Kamerlid Linda Voortman zal deze week in het debat over de zorgbegroting een voorstel doen om de bezuiniging van tafel te krijgen.

Wat GroenLinks betreft moet goede, onafhankelijke cliëntondersteuning gegarandeerd zijn en zetten de bezuinigingen dit onder druk.

Voortman: “Per 2015 wordt de zorg radicaal anders ingericht. Mensen moeten straks gaan aankloppen bij de gemeente voor veel zorg en het kabinet wil dat mensen meer zelf gaan doen. Zeker in deze tijd waarin mensen onzeker zijn over of zij straks nog wel zorg kunnen krijgen, is onafhankelijke cliëntondersteuning van belang zodat mensen ook daadwerkelijk de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Hier nu op bezuinigen zet de toegankelijkheid van de zorg voor de meest kwetsbare mensen op het spel.”

Als het aan Voortman ligt wordt de extra bezuiniging op de cliëntondersteuning geschrapt en wordt het geld in plaats daarvan bij de topinkomens in de medische sector gehaald. “Het zou volstrekt logisch moeten zijn om de rekening van de opgelopen zorgkosten niet bij de zwaksten te leggen, maar juist bij de rijksten. Door niet op cliëntondersteuning te bezuinigen en het geld bij de topinkomens in de medische sector te halen, kunnen we deze kille bezuiniging schrappen,” aldus Voortman.