Het Europees Parlement eist het recht op om zelf te beslissen waar en wanneer het zijn vergaderingen houdt. Daartoe wil het een verdragswijziging in gang zetten. Zo kan het Europarlement een einde maken aan de maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg. Met grote meerderheid steunde het Europarlement woensdag dit voorstel van het Groene parlementslid Gerald Häfner en zijn conservatieve collega Ashley Fox.
“Om van het verhuiscircus af te komen, moet het EU-verdrag gewijzigd worden”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “De winst van vandaag is dat Europarlement heeft besloten om zelf het initiatief te nemen tot zo'n verdragswijziging.”
Geen veto van Frankrijk mogelijk
Sinds het Verdrag van Lissabon is het Europarlement gerechtigd om dat initiatief voor een verdragswijziging te nemen. Als een meerderheid van de lidstaten ermee instemt, wordt de verdragswijziging besproken in een Conventie. De Franse regering, die vasthoudt aan Straatsburg, kan de start van die procedure dus niet in z'n eentje blokkeren.
Veel regeringen, de Nederlandse voorop, voelen er ook niets voor om te sleutelen aan het verdrag. “Maar als premier Rutte en minister Timmermans dit initiatief van het Europarlement willen tegenhouden, dan hebben zij wel iets uit te leggen aan de kiezers”, aldus Sargentini. “Dan houden zij het verhuiscircus in stand.”
200 miljoen euro
Met één zetel in Brussel zou het Europarlement jaarlijks circa 200 miljoen euro en 20 duizend ton CO2-uitstoot besparen, onderstreept Sargentini. Bovenal zou het zijn democratische functies beter kunnen vervullen als het niet twaalf weken per jaar ver verwijderd was van de overige EU-instellingen, de vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en een groot deel van de internationale pers.