Mensen mogen, als het aan GroenLinks ligt, niet zelf worden aangeslagen voor een bezoek van een wijkverpleegkundige. Vanaf 2015 gaat persoonlijke verzorging onder de zorgverzekeringswet vallen, waardoor ook de wijkverpleegkundige onder het eigen risico gaat vallen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil een uitzondering voor de wijkverpleegkundige, net als dat nu geldt voor de huisarts en zal daar morgen op aandringen in het Kamerdebat over langdurige zorg.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: “De persoonlijke verzorging door een wijkverpleegkundige is kleinschalig, thuis en dichtbij mensen georganiseerd. De zorg die een wijkverpleegkundige geeft is bovendien belangrijk omdat daardoor problemen eerder in beeld komen en voorkomen kan worden dat mensen zwaardere zorg moeten krijgen of niet meer thuis kunnen blijven wonen. Daarom is het van groot belang dat de zorg van wijkverpleegkundige laagdrempelig en toegankelijk is. Ik wil daarom dat de staatssecretaris ervoor zorgt dat mensen niet zelf via hun eigen risico hoeven te betalen voor de wijkverpleegkundigen.”

Voortman zal daarom de staatssecretaris vragen plannen uit te werken waarbij de wijkverpleegkundige uitgezonderd wordt van het eigen risico, zodat wijkverpleegkundigen toegankelijk zijn.