Door de bezuinigingen op de zorg die mensen thuis krijgen, zoals huishoudelijke zorg en dagbesteding, dreigen veel mensen de zorg die ze nu thuis krijgen te verliezen. Dat stelt Linda Voortman in een reactie op de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voortman vreest dat de wet ertoe leidt dat meer mensen in een zorginstelling of ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Linda Voortman: “De bezuinigingen op de zorg thuis leiden ertoe dat mensen hun zorg verliezen of zelf voor de kosten zullen opdraaien.  Door de enorme bezuinigingen op thuiszorg en dagbesteding wordt het voor gemeenten ondoenlijk om dezelfde zorg te blijven geven.”

Het kabinet zegt dat zij ernaar streeft om mensen in staat te stellen zolang mogelijk thuis te blijven wonen en kleinschalige zorg op maat te bieden. Door de geplande bezuiniging zorgt deze wet juist voor een tegenovergestelde beweging denkt Voortman. Daarnaast is voor GroenLinks nog onvoldoende zeker gesteld dat mensen zelf kunnen bepalen of ze hun zorg zelf via een pgb willen organiseren. Verder wil GroenLinks voorkomen dat werknemers in de zorg bij contractwisselingen massaal worden ontslagen of loon moeten inleveren.
 
Voortman: “Deze voorstellen met deze miljardenkortingen zullen ertoe leiden dat mensen juist eerder zwaardere zorg nodig hebben, meer mensen niet meer thuis kunnen blijven wonen en dat mantelzorgers overbelast raken. GroenLinks wil meer waarborgen voor goede zorg thuis, voor behoud van de eigen regie over die zorg en voor de rechten van de mensen die werken in de zorg. Mensen en niet cijfers moeten centraal staan.”