Door een nieuw overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije zullen immigranten zonder verblijfspapieren en uitgeprocedeerde asielzoekers worden teruggestuurd naar Turkije als zij via dat land Europa zijn binnengekomen. In ruil voor deze zogenaamde overnameovereenkomst krijgt Turkije een geleidelijke visumliberalisering. GroenLinks is tegen deze overnameovereenkomsten omdat het de rechten van vluchtelingen ondermijnt.

"Met deze overnameovereenkomst gooien we ons immigratieprobleem over de schutting bij de buren, in dit geval Turkije. Deze houding van 'opgeruimd staat netjes' ondermijnt de verantwoordelijkheid die de Europese Unie zelf moet nemen", reageert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Volgens Sargentini lost deze overeenkomst van de Europese lidstaten de migratieproblemen niet op. "Het is symptoombestrijding. Immigranten zullen blijven komen als er geen duurzame oplossingen worden gevonden voor de problemen waarom mensen besluiten te emigreren."

Uiteindelijk leidt de overeenkomst ertoe dat de EU haar grenscontrole uitbesteedt aan Turkije. Het gevaar bestaat dat Turkije haar grenzen uit voorzorg strenger gaat controleren om te voorkomen dat er teveel migranten via Turkije naar de EU zullen reizen. Het gevaar bestaat dat daarbij de rechten van vluchtelingen niet zullen worden gerespecteerd. Turkije heeft de Conventie van Genève betreffende de Status van Vluchtelingen namelijk niet in zijn geheel ondertekend. Veel Iraakse, Afghaanse en Iraanse vluchtelingen vluchten via Turkije naar de EU.