De bezuinigingsoperatie van het kabinet op de langdurige zorg gaat ten koste van werkgelegenheid en de koopkracht van mensen. Daarvoor vreest Tweede Kamerlid Linda Voortman. Zij zal vanavond in het Kamerdebat over de langdurige zorg vragen om een doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB) van kabinetsplannen met betrekking tot de zorg.

Voortman: “Het kabinet boekt de bezuinigingen vast in, maar weet niet eens wat de gevolgen voor mensen zijn. Wij vinden dat de mensen voorop moeten staan en willen daarom dat er duidelijkheid komt wat de plannen en hogere ziektekostenpremies voor de koopkracht en de werkgelegenheid betekenen.”

De kabinetsplannen om de langdurige zorg te hervormen en daar miljarden op te bezuinigen heeft tot veel verzet onder gemeenten en sociale partners geleid. Het besluit om een aantal taken, waaronder persoonlijke verzorging, uit de huidige Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ) naar de zorgverzekeringswet te brengen zal leiden tot een forse stijging van de zorgpremies en van het eigen risico. De Awbz-premie is momenteel echter niet kostendekkend en zal naar verwachting niet of slechts beperkt dalen. Voortman vreest flinke koopkrachtgevolgen, met name voor de laagste inkomens. Bovendien zullen de loonkosten voor werkgevers toenemen, omdat de helft van de zorgverzekeringswet door hen wordt gefinancierd. De stijging van de loonkosten gaat ten koste van de werkgelegenheid. Sociale partners stuurden afgelopen week een brief aan het kabinet waarin zij waarschuwden voor de gevolgen van de zorghervormingen.

Voortman: “Het kabinet wil fors bezuinigen op de zorg die mensen aan huis krijgen. Dat kost op zichzelf al veel banen in de thuiszorg en de dagbesteding, terwijl mensen juist graag hun vertrouwde zorgverlener willen houden. Maar de maatregelen van het kabinet maken het voor iedere werkgever duurder om mensen in dienst te nemen. In tijden van oplopende werkloosheid is dat uitermate pijnlijk. Staatssecretaris Van Rijn heeft eerder beloofd dat de plannen niet tot hogere kosten voor mensen zullen leiden. Maar nu blijkt dat de zorgverzekeringspremie en eigen risico zeker omhoog gaan  terwijl nog allerminst zeker is dat de awbz-premie zal dalen. Mensen krijgen dus minder zorg voor waarschijnlijk meer geld.”

Voortman wil dat de Tweede Kamer pas een besluit neemt over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) als alle effecten van de zorghervorming in beeld zijn. Ze wijst erop dat staatssecretaris Van Rijn eerder beloofd heeft dat zijn plannen niet tot hogere kosten voor mensen zullen leiden.