GroenLinks wil dat markante overheidsgebouwen, zoals het Catshuis, de Trêveszaal en het torentje jaarlijks open worden gesteld voor het publiek. Afgelopen zaterdag gebeurde dat bij een aantal gebouwen tijdens het Grondwetsfestival. Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft schriftelijke vragen gesteld waarin het kabinet wordt opgeroepen gebouwen zoals het torentje jaarlijks open te stellen.

Voortman: ‘Het Grondwetfestival van afgelopen zaterdag mag een groot succes worden genoemd. De lange wachttijden voor het Catshuis, het Binnenhof en de Trêveszaal maken duidelijk dat veel mensen het kijkje in de keuken van de Nederlandse democratische rechtstaat zeer weten te waarderen. Een jaarlijks terugkerend evenement en de openstelling van markante overheidsgebouwen kan de bekendheid en het draagvlak van de democratie vergroten. Als het aan mij ligt gaat volgend jaar ook Het Torentje, de werkplek van de minister president, open.’

Schriftelijke vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Wonen en Rijksdienst over het Grondwetfestival en de openstelling van overheidsgebouwen.

  1. Bent u het met mij eens dat het Grondwetfestival en de openstelling van overheidsgebouwen zoals de parlementsgebouwen, enkele ministeries, het Catshuis en de Trêveszaal op 29 maart jl. als een groot succes mag worden gezien?

  2. Zo ja, bent u het met mij eens dat deze overheidsgebouwen de publieke belangstelling voor de werking van de democratische rechtstaat aanzienlijk vergroten en daarom eigenlijk vaker voor het publiek toegankelijk zouden moeten zijn? Bent u het met mij eens dat ook Het Torentje minimaal eenmaal per jaar voor het publiek te bezichtigen zou moeten zijn? Zo nee, waarom niet?

  3. Bent u bereid om het initiatief te nemen dat markante overheidsgebouwen ten minste eenmaal per jaar voor het publiek toegankelijk zullen zijn, liefst als onderdeel van een groter programma dat erop gericht is de bekendheid van en het draagvlak voor de Nederlandse democratische rechtstaat te vergroten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen bent u van plan te nemen?