GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman roept het kabinet op om af te zien van de geplande herkeuring van Wajongers. Het kabinet wil herkeuring van deze groep. Wie arbeidsvermogen heeft komt voortaan onder de Wet werk en bijstand (WWB) te vallen en gaat er in inkomen op achteruit. Deskundigen waarschuwen voor bureaucratische taferelen, chaos en onrust. Voortman heeft schriftelijke vragen gesteld.

Linda Voortman: “De herkeuring van de Wajongers moet van de baan. In de praktijk zal er waarschijnlijk geen extra Wajonger aan een baan geholpen worden door die herkeuring. Wajongers nu herkeuren vergt een te hoge financiële, maar vooral menselijke, prijs.’

Schriftelijke vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de medische bezwaren tegen de voorgenomen herkeuring van Wajongers

  1. Kent u het bericht[1] dat de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor verzekeringsgeneeskunde waarschuwt voor de gevolgen van de voorgenomen herkeuring van Wajongers? Zo ja, wat vindt u ervan dat de herkeuring als verspilling van tijd en geld wordt beschouwd?
  2. Bent u het met mij eens dat, gezien de hoge kosten die met de herkeuring van Wajongers gemoeid zijn, de zware psychische belasting voor de betrokken Wajongers van herkeuring en de door deze deskundigen verwachte verspilling, moet worden afgezien van de voorgenomen herkeuringsoperatie? Zo nee, waarom niet en bent u dan bereid om de Kamer te zijner tijd te informeren over de precieze door deze herkeuring behaalde resultaten?

[1] NVVG waarschuwt voor Wajong-herbeoordelingen’, Medisch Contact 9 mei 2014.