De komst van een nieuw commercieel kankerinstituut in Amsterdam roept bij GroenLinks veel vragen op. Een commercieel ziekenhuis richt zich niet alleen op patiëntenbelangen, maar zal vooral ook de aandeelhouders tevreden moeten houden. Dat betekent zoveel mogelijk winst maken.

Dat kan er toe leiden dat het ziekenhuis zich alleen gaat richten op goed behandelbare patiënten die veel geld opleveren. De dure en meer complexe patiënten blijven dan over voor de andere aanbieders in de regio. Verder is samenwerking cruciaal, tussen ziekenhuizen onderling maar ook met andere zorgverleners, zoals huisartsen en revalidatiecentra. Concurrentie staat die samenwerking in de weg. Bovendien roept de keus voor de regio Amsterdam vragen op. Daar is immers al veel topkankerzorg geconcentreerd.

Kees Vendrik

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een nieuw commercieel kankerinstituut in Amsterdam (28 maart 2007)

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Kankerzorgconcurrentie' in het NRC Handelsblad van 24 maart j.l.?
2. Heeft het International Comprehensive Cancer Institute al een vergunningsaanvraag gedaan? Zo ja, wat is de stand van zaken?
3. Hoe kijkt u aan tegen 375 extra bedden in Amsterdam terwijl van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis werd gevraagd het aantal bedden te verminderen?
4. Deelt u onze zorgen dat een commerciële aanbieder de krenten uit de pap gaat pikken? Wat gaat u doen om dat te voorkomen?
5. Deelt u onze zorgen dat een extra kankerinstituut in de regio Amsterdam leidt tot sterke concurrentie om personeel, waardoor het voor al ziekenhuizen moeilijk wordt snelle en optimale zorg te leveren en de personeelskosten zullen oplopen? Wat gaat u doen om dat te voorkomen?
6. Deelt u de zorg dat sterke concurrentie een prikkel vormt tot het zoveel mogelijk verrichten van dure declarabele handelingen? Wat gaat u doen om dat te voorkomen?
7. Bent u bereid er zorg voor te dragen dat er goede samenwerkingsafspraken komen met de andere ziekenhuizen die zorg aan kankerpatiënten bieden? Zo nee, waarom niet?