Senator Tof Thissen is ontstemd over de reactie van Minister Asscher afgelopen vrijdag naar aanleiding van vragen over de Wet hervorming kindregelingen.

Tof Thissen: "Je maakt mij niet snel kwaad, maar als het Ministerie een fout maakt waarbij de meest kwetsbaren er tot wel 15% extra op achteruit gaan en je schuift dat vervolgens af op gemeenten, dan heb je aan mij de verkeerde. Ik snap sowieso niet dat de PvdA komt met een bezuinigingsplan van ruim 500 miljoen dat gezinnen met kinderen keihard zal raken, maar het begint met gewoon je fouten toegeven."

Thissen kan rekenen op brede steun uit de samenleving, waaronder DIVOSA, de koepelorganisatie voor Sociale Diensten in Nederland en de MO-Groep, koepelorganisatie voor werkgevers in het sociale domein. Beide organisaties hebben eerder tevergeefs aangedrongen op aanpassing van het wetsvoorstel op dit punt en hebben hun hoop nu gevestigd op de Eerste Kamer.

"Ik laat het er niet bij zitten, dit probleem moet worden opgelost voordat we inhoudelijk verder kunnen spreken over het wetsvoorstel. Daarom dien ik zo dadelijk direct een motie in."

De motie roept de regering op om een zogenoemd definitieprobleem op te lossen: de ene wet (WWB) hanteert een andere definitie van 'alleenstaande ouder' dan de andere wet (AWIR), waardoor alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering er tot 15% op achteruit kunnen gaan.