GroenLinks wil opheldering over berichtgeving over een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) om in beeld te brengen wat het verlies van de mainport functie van Schiphol voor gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is verbaasd dat dit onderzoek niet is betrokken bij de recente besluitvorming rond de uitbreiding van Schiphol en luchthaven Lelystad. Ze heeft Kamervragen gesteld

 

Liesbeth van Tongeren: "Staatssecretaris Mansveld zegt dat de groei van Schiphol niet ter discussie maar tegelijkertijd komen er berichten dat de minister van Economische Zaken grote zorgen heeft en onderzoek laat doen. Het kan niet beiden waar zijn.”

GroenLinks heeft het Kabinet schriftelijk om opheldering gevraagd naar het bestaan van het onderzoek en de reden waarom dit niet in meegenomen in de besluitvorming rond de uitbreiding van de Luchthaven Lelystad. Staatssecretaris Mansveld heeft de Kamer gezegd da uitbreiding echt nodig is vanwege de verwachtte groei van het luchtverkeer.

Van Tongeren: “Het is natuurlijk idioot dat het kabinet aan de ene kant besluit de luchthaven Lelystad te willen uitbreiden terwijl aan de andere kant er zorgen zijn om Schiphol. Dat is ook niet onlogisch omdat de concurrentie van andere luchthavens groot is en KLM zelfs onderzoekt de vrachtdivisie naar Parijs te verplaatsen. Het wordt voor Schiphol een hele klus haar positie te behouden en de uitbreiding lijkt ons dan ook overbodig. Daar komt nog bij dat de luchtvaartmaatschappijen duidelijk maken dat ook zij niet op de Luchthaven Lelystad zitten te wachten."

Vragen van het Lid Van Tongeren aan de premier, de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

  1. Kent u het bericht ‘CPB onderzoekt gevolgen 'instortend' Schiphol’ van de website luchtvaartnieuws.nl? (http://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/3/airports/cpb-onderzoe…)
  2. Kunt u bevestigen dat een dergelijk CPB-onderzoek wordt voorbereid in opdracht van het kabinet?
  3. Indien dit onderzoek wordt uitgevoerd, wie of welk ministerie is opdrachtgever voor dit onderzoek?
  4. Kunnen de uitkomsten van dit onderzoek leiden tot het besluit alle ontwikkelingen te focussen op het behouden van de positie van de Luchthaven Schiphol?
  5. Welke gevolgen heeft dat voor de realisatie van de uitbreidingsplannen voor de Luchthaven Lelystad?
  6. Hoe kijkt de premier in dit licht aantegen zijn ‘onvoorwaardelijke steun’ aan de uitbreidingsplannen van Schiphol?
  7. Is het Kabinet met GroenLinks van mening dat het doen van een dergelijk onderzoek aan de Kamer had moeten worden gemeld voor het Algemeen Overleg waarin het luchthavenbesluit Lelystad werd besproken.
  8. Bent u bereid het onderzoek na afronding toe te zenden aan de Kamer?