Vanochtend maakte het CBS bekend dat de productie van duurzame elektriciteit in Nederland gedaald is tot een magere 6 procent. Nederland is daarmee een hekkensluiters in Europa. Het is beschamend dat, ondanks de ernst van de klimaatcrisis, Nederland het oude doel van 9 procent duurzame elektriciteit in 2010 niet eens lijkt te gaan halen. Om nog maar te zwijgen van het nieuwe kabinetsdoel van 20% duurzame energie in 2020. De ministers Cramer en Van der Hoeven moeten met een noodplan komen om de productie van duurzame energie fors te laten stijgen.

Daartoe dient het kabinet het bedrag dat is uitgetrokken voor duurzame energie in deze kabinetsperiode minimaal te verdubbelen en eindelijk echt werk te gaan maken van grootschalige windenergie op de Noordzee. GroenLinks heeft de ministers van der Hoeven en Cramer om opheldering gevraagd met het oog op een reeds gepland Kamerdebat hierover dinsdag 26 februari a.s.

In de zomer van 2006 zette toenmalig minister Wijn van Economische Zaken de subsidieregeling voor duurzame energie stil. Hij beweerde dat met de op dat moment afgegeven beschikkingen het doel van 9 procent duurzame elektriciteit in 2010 gehaald kon worden. GroenLinks waarschuwde er toen al voor dat dit een illusie zou blijken.
Het nieuwe kabinet heeft bijna een jaar getreuzeld om met een nieuwe subsidieregeling te komen. Aanstaande dinsdag debatteert de Kamer voor het eerst over de nieuwe voorstellen.

Het kabinet trekt in deze kabinetsperiode slechts 270 miljoen euro uit ter stimulering van duurzame energie. Dat is veel te weinig om het gat van Wijn te dichten en Nederland echt vooruit te helpen met duurzame energie. Op een hoorzitting vorige week in de Kamer riepen de elektriciteitsbedrijven, deskundigen en milieuorganisaties de politiek op fors mee geld uit te trekken om duurzame energie te stimuleren. Voor zonne-energie is slechts een symbolisch bedrag beschikbaar, windenergie op land krijgt zo weinig dat er alleen kans is op rendabele exploitatie direct langs de kust waar het heel veel waait, en voor wind op zee reserveert dit kabinet slechts geld voor twee kleine windmolenparkjes.

Overigens is GroenLinks na ommekomst van de CBS-cijfers gesterkt in haar opvatting dat de regering (naast subsidies) ook een verplicht aandeel duurzame energie aan energieproducenten moet opleggen.

Wijnand Duyvendak