Het regeerakkoord ademt rust uit en verstaat daarmee de wens van veel kiezers. GroenLinks is blij dat de politiek van polarisatie is verlaten en ziet welkome accentverschuivingen. Maar teveel rust leidt tot bedaardheid en het nieuwe kabinet heeft ook een gebrek aan ambitie, zeker in de aanpak van de klimaatcrisis. Het regeerakkoord is vlak en een beetje tuttig. De aanpak van rust, reinheid en regelmaat is goed voor kleine kinderen, maar schiet tekort om urgente maatschappelijke problemen aan te pakken.

GroenLinks ziet in het nieuwe regeerakkoord welkome accentverschuivingen ten opzichte van Balkenende 3. Door de politiek van polarisatie te verlaten, wordt het weer mogelijk om met een groter deel van de samenleving en de politiek in gesprek te gaan en dat is winst. Over sommige punten uit het regeerakkoord zijn we ronduit blij. Bijvoorbeeld met het Generaal Pardon wordt de eis van een Kamermeerderheid ingewilligd en wordt een langgekoesterde wens van GroenLinks vervuld. De geplande investeringen in kwetsbare wijken zijn broodnodig en welkom. En het terugdraaien van de huurliberalisatie en het tegengaan van de huurverhogingen is een terechte keuze.

Tegenover deze positieve punten staat een teleurstellende milieuparagraaf die echt tekort schiet om de klimaatcrisis op te lossen. De investeringen in energiesubsidies zijn te laag, maar belangrijker is dat er geen grens wordt gesteld aan de vervuilers. Het Kabinet laat na om vervuilend gedrag echt aan te pakken en te belasten. Nederland Distributieland houdt vrij baan, terwijl Nederland de aansluiting mist bij de schone economie van de toekomst.
De vrouwenemancipatie stagneert door vrouwen financieel te belonen als ze thuis blijven en door de sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders in de bijstand af te schaffen. De paragraaf over medische ethiek ademt een christelijke spruitjeslucht uit en doet mensen tekort in de meest ingrijpende keuzes die zij in hun leven maken.
In de buitenlandse politiek verandert er helaas niets. Er komt geen onderzoek naar de oorlog in Irak, Nederland gaat door met de JSF en er heerst angst voor Europa.

GroenLinks vindt dat een nieuw kabinet juist grote groene en sociale ambities moet tonen. De gevolgen van de internationale klimaatcrisis zijn meer en meer zichtbaar en deze kan alleen met vergaande maatregelen worden gestopt. Alleen met ambitieuze sociale hervormingen kunnen alle Nederlanders de kans krijgen zich te emanciperen. Kwetsbare mensen en mensen aan de onderkant krijgen alleen toegang tot de arbeidsmarkt als we echt bereid zijn in hen te investeren. Het is teleurstellend dat dit niet gebeurt, zeker nu er wel een potentiële Kamermeerderheid voor is. Wij zullen die meerderheid ook vanuit de oppositie proberen te verzilveren. GroenLinks zal zich de komende jaren op een constructieve en kritische manier inzetten voor een progressiever, socialer en bovenal groener beleid.

Femke Halsema