GroenLinks dringt er bij minister Hirsch Ballin van Justitie op aan om het verschoningsrecht voor journalisten snel wettelijk te regelen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde vandaag dat de Spitsjournalist Coen Voskuil enkele jaren geleden ten onrechte in gijzeling is genomen. De journalist was getipt over een informatielek vanuit het Amsterdamse politiekorps naar de onderwereld en weigerde zijn bron bekend te maken. Het Hof vindt dat het publiek er recht op heeft om over juist dit soort berichten over mogelijke misstanden bij overheden geïnformeerd te worden.

GroenLinks wil dat het recht op vrije nieuwsgaring en het recht om door de media geïnformeerd te worden wettelijk verankerd wordt. Alleen onder zeer strikte voorwaarden zouden journalisten gedwongen mogen worden om hun bronnen prijs te geven. Minister Hirsch Ballin zou een voorbeeld kunnen nemen aan de Belgische Wet tot bescherming van Journalistieke Bronnen. Hierin is bepaald dat alleen bij een ernstige dreiging van de fysieke integriteit van personen journalisten tot openbaarmaking van hun bronnen gedwongen kunnen worden, en dan nog alleen indien die informatie cruciaal is voor het voorkomen van ernstige misdrijven en de gevraagde informatie op geen enkele andere wijze kan worden verkregen. Ook moeten journalisten gevrijwaard worden van bijvoorbeeld huiszoekingen en inbeslagnemingen die de bronbescherming in gevaar kan brengen.

GroenLinks vindt het van het grootste belang dat in de toekomst verzekerd is dat journalisten en hun informanten misstanden ongestoord bekend kunnen maken. Dat is een essentiële versterking van de democratische rechtsstaat.

Naïma Azough