GroenLinks wil dat het kabinet regels voor zorgverzekeraars opstelt die voorkomen dat zij vanaf 15% van het budget van pgb-houders korten. Ook moet staatssecretaris Van Rijn ervoor zorgen dat pgb-houders duidelijkheid krijgen over de wijzigingen waar zij vanaf 1 januari mee te maken krijgen. Daarvoor pleit GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman vandaag in de Tweede Kamer tijdens een debat over wijkverpleegkundigen.

Per 1 januari gaat medische zorg aan huis, zoals hulp bij douchen of toedienen van medicijnen naar de Zorgverzekeringswet. Mensen die deze zorg met een persoonsgebonden budget (pgb) regelen, hebben nog steeds geen duidelijkheid over wat er per 1 januari met hun pgb gaat gebeuren. Zo willen zorgverzekeraars 15% op het budget bezuinigen en is nog veel onduidelijk op welke manier budgethouders hun zorgverleners kunnen betalen.

Voortman vindt deze onduidelijkheid onacceptabel en roept staatssecretaris Van Rijn daarom op de budgethouders zo snel mogelijk te informeren en af te dwingen dat deze mensen niet met een forse teruggang in pgb te maken krijgen.

“Het is onacceptabel dat budgethouders nog steeds niet weten waar zij over twee maanden aan toe zijn en dat verzekeraars flink willen korten op pgb-tarieven, maar instellingszorg buiten schot houden. Het kabinet heeft eerder aangegeven dat het tarief voor het pgb toereikend moet zijn en dat zij dat eventueel met regelgeving af willen dwingen. De staatssecretaris moet nu duidelijkheid afdwingen”, aldus Linda Voortman.

Voortman: “Door alle onduidelijkheid en onzekerheid dreigt de pgb-regeling in de zorgverzekeringswet een wassen neus te worden en blijven veel mensen onnodig in onzekerheid.”