GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dinsdag mondelinge vragen stellen aan staatssecretaris Mansveld over het klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC dat vandaag verscheen. Het invloedrijke rapport beschrijft dat het mogelijk is om de opwarming van de aarde te beperken, maar dat daarvoor de CO2-uitstoot nu snel en scherp moet worden beperkt. Anders dreigt een "klimaatnaheffing", zegt Van Tongeren.

Van Tongeren: "Nederland ligt te slapen als het gaat om de snel opwarmende aarde. Het kabinet verdedigt onze laatste plek binnen de EU op het gebied van klimaat resultaten alsof t allemaal vanzelf wel goed gaat komen. Dit wetenschappelijke rapport laat zien dat snelle actie nu nodig is om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen."
 
Klimaatverandering heeft ernstige gevolgen voor mens en milieu beschrijft het VN-klimaatrapport. De kans op ernstige droogte en vaker extreem weer is door klimaatverandering al toegenomen en snelle en vergaande actie is nodig om de gevolgen zoals voedseltekorten en gewelddadige conflicten te beperken. Uitstel van actie verhoogt de kosten die verbonden zijn met het klimaatrapport, schrijven de wetenschappers. 

Van Tongeren: “We maken ons zorgen over een belastingnaheffing, maar ondertussen negeren moeiteloos we de enorme klimaatnaheffing die ons bij ongewijzigd beleid te wachten staat. Dit rapport laat zien: Klimaat is geen beleidsoptie maar een basisvoorwaarde voor onze hele samenleving.”

Duizenden onderzoekers hebben wereldwijd meegeschreven aan het rapport. Het is het eerste onderzoek van de IPCC sinds hun baanbrekende onderzoek uit 2007, waarvoor de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en komt een jaar voordat wereldleiders nieuwe klimaatafspraken maken op de klimaattop in Parijs.
 
Van Tongeren is zeer bezorgd over de inzet van Nederland om klimaatverandering tegen te gaan. "Keer op keer stelt Nederland zijn klimaatambities naar beneden bij. Ook de uitvoering van het al magere energieakkoord dreigt te stokken. Dit onderzoek laat onomstotelijk zien dat meer nodig is om klimaatverandering tegen te gaan," aldus Van Tongeren.