GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak wil dat Minister Cramer optreedt tegen terrasverwarming in de horeca. Nu kan het nog, want de verwachting is dat de horeca door het rookverbod op 1 juli a.s. massaal terrasverwarming gaat inslaan om rokende klanten te behouden. Dit gebeurde al in Engeland en Schotland, waar het rookverbod al geldt. Eén terrasverwarmer zorgt voor 4 ton CO2-uitstoot per jaar, evenveel als een autorit van 25.000 kilometer. De minister moet snel duidelijk maken dat terrasverwarming in strijd is met de plicht voor bedrijven om zuinig om te gaan met energie.

‘Elk nieuw aanbod creëert weer een nieuwe vraag, dus hoe eerder we deze ontwikkeling stoppen, hoe beter,’ aldus Wijnand Duyvendak. En als de horeca eenmaal veel geld heeft uitgegeven aan terrasverwarmers, stuit een verbod op veel meer weerstand. Een warme trui of deken werkt net zo goed en draagt niet bij aan de opwarming van de aarde.
Om dezelfde reden is hij ook tegen de warmtezuilen die de NS onlangs installeerde op station Amsterdam Amstel. De NS zegt dat de warmtezuilen werken op duurzame energie, maar dat neemt niet weg dat het zonde is om duurzame energie te verspillen aan het verwarmen van de buitenlucht. Duurzame energie hebben we hard nodig om ons nu al gigantische energiegebruik schoner te maken. Als we dat gaan gebruiken voor nieuwe behoeftes, schiet het niet op. Hij wil dat minister Eurlings de NS hierop aanspreekt.

In Engeland hadden vlak voor de ingangsdatum van het rookverbod (op 1 juli vorig jaar) 40.000 pubs een terrasverwarmer aangeschaft. Eén jaar na invoering van het rookverbod in Schotland (1 maart 2006) had de helft van de Schotse pubs één of zelfs meerdere terrasverwarmers. Uit Engelse cijfers blijkt dat de terrasverwarmers in de horeca gemiddeld 5 uur per dag en 2/3 van het jaar in bedrijf zijn. Per terrasverwarmer is de CO2-uitstoot 4000 kilogram per jaar.

Wijnand Duyvendak stelde vandaag deze vragen aan minister Cramer en minister Eurlings:

Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van VROM over terrasverwarmers in de horeca

1.Bent u ervan op de hoogte dat in aanloop naar het rookverbod in Engeland op 1 juli 2007 naar schatting 40.000 Engelse pubs een terrasverwarmer hebben aangeschaft om hun rokende klanten te gerieven? (1)

2.Bent u er tevens van op de hoogte dat uit onderzoek van British Gas blijkt dat binnen één jaar na invoering van het rookverbod in Schotland (1 maart 2006) de helft van de Schotse pubs één of zelfs meerdere terrasverwarmers had geïnstalleerd?

3.Is het u bekend dat Britse schattingen aangeven dat een gemiddelde terrasverwarmer in de horeca vijf uur per dag in gebruik is gedurende 237 dagen per jaar en jaarlijks 4000 kilogram CO2 uitstoot?

4.Deelt u de verwachting dat ook in de Nederlandse horeca het aantal terrasverwarmers sterk zal gaan toenemen, aangezien er hier vanaf 1 juli dit jaar ook een rookverbod geldt en tevens het klimaat vergelijkbaar is met dat in Groot-Brittannië? Zo nee, waarom niet?

5.Deelt u de visie dat dit, gezien de strijd tegen de klimaatverandering, een zeer ongewenste ontwikkeling is? Zo nee, waarom niet?

6.Deelt u tevens de visie dat het nú het moment is deze ontwikkeling te stoppen, voordat horecabedrijven net als in Groot-Brittannië massaal terrasverwarmers hebben aangeschaft? Zo nee, waarom niet?

7.Bent u bereid de terrasverwarmers in de horeca te verbieden, gelet op de plicht voor inrichtingen om nadelige gevolgen voor het milieu te voorkomen en doelmatig om te gaan met energie (artikel 2.1 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen)? Zo ja, hoe en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

(1) Daily Mail, 6 juni 2007 “Pub patio heaters for smokers will produce ‘as much pollution as a small city’, http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_articl…

Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van V&W over de warmtezuilen van de NS

1.Bent u er van op de hoogte dat de NS op proef een aantal warmtezuilen op station Amsterdam Amstel heeft geplaatst, die met een druk op de knop een aantal minuten het perron verwarmen in een straal van enkele meters rondom de zuil? (2)

2.Is het waar dat voor de energievoorziening van de warmtezuilen zonnepanelen op het dak van het station zijn geplaatst? (3)

3.Deelt u de visie dat het een verspilling is van de duurzame energie die deze zonnepanelen opwekken om deze te besteden aan het verwarmen van de buitenlucht? Zo nee, waarom niet?

4.Bent u bereid de NS hierop aan te spreken? Zo nee, waarom niet?

(2) de Volkskrant, “Warmtezuilen? Trek gewoon een trui aan”, 7 februari 2008 http://www.volkskrant.nl/binnenland/article502161.ece/Warmtezuilen_Trek…
(3) http://www.prorail.nl/ProRail/Bedrijfsinformatie/Nieuws/Warmtezuilen+op…