Het kabinet treedt te weinig op tegen één van de grootste problemen van deze tijd, de opwarming van de aarde. Dat stelt GroenLinks-partijleider Bram van Ojik. “Ik vraag de premier ambitie en leiderschap te tonen. We moeten ophouden met investeren in kolen, olie en gas en de klimaattaboes moeten van tafel.”

Van Ojik wil tijdens de gesprekken over de herziening van het belastingstelsel ook onderhandelen over een ambitieus klimaatbeleid. Dat zegt hij aan de vooravond van het fractievoorzittersdebat over klimaat.

Van Ojik: “In het energieakkoord zijn grootverbruikers van energie ontzien en afspraken over vliegverkeer en onze landbouwsector zorgvuldig gemeden. Dat is een gemiste kans, want juist op deze terreinen is de grootste milieuwinst te behalen. We moeten durven praten over een vliegtax, een vleestax en een veelverbruikerstax op energie.”

Geen investeringen in olie, kolen en gas

GroenLinks wil bovendien dat het kabinet afspraken maakt met de grote financiële instellingen over het afbouwen van de investeringen in kolen, olie en gas. Om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden moet het grootste deel van de nog beschikbare voorraden in de grond blijven zitten. Beleggingen in deze fossiele brandstoffen zullen dus hun waarde gaan verliezen maar de financiële sector en de pensioenfondsen zijn hierop nog nauwelijks voorbereid.

“Er lopen op dit moment letterlijk eilanden in de Stille Zuidzee onder water", zegt Van Ojik. "Dat is geen doembeeld, maar de harde realiteit. Het is onverantwoord om het te laten bij de summiere eerste stappen van het energieakkoord. De houdbaarheidsdatum van het huidige klimaatbeleid is allang verstreken. Dat blijkt keer op keer, rapport na rapport."