GroenLinks eist spoeddebat met Balkenende als De Geus zijn verantwoordelijkheid niet neemt

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft bij meerdere gelegenheden gepleit voor aandacht voor mensen met een smalle beurs. Op verzoek van GroenLinks stuurde minister de Geus een nieuwe brief met koopkrachtgevolgen van alle kabinetsmaatregelen. De gevolgen blijken gigantisch. Mensen met een inkomen tussen minimum en modaal, vooral chronisch zieken en gehandicapten leveren in 2004 al snel meer dan 400 euro in (ca. -4%). Wie beroep doet op bijzondere bijstand – de echte minima - kan door het kabinetsbeleid al meer dan 1000 euro (ca. – 10%) op jaarbasis verliezen.

GroenLinks heeft bij het belastingplan ervoor geknokt om vooral de gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten te verzachten. Bij het door GroenLinks aangevraagde debat woensdag 3 december zal GroenLinks dat opnieuw doen: zonder de intrekking van de pakketmaatregelen en eigen bijdrage van minister Hoogervorst zakken in 2004 honderduizenden burgers door de grens van -1% koopkrachtverlies. Hieraan heeft minister-president Balkenende zich politiek aan verbonden. "Iedereen zal tussen de 0 en min 1 zitten" (18 september 2003) Deze belofte wordt geschonden. De drie heren hebben heel wat uit te leggen.

Minimaal moeten eigen bijdragen voor thuiszorg fiscaal aftrekbaar worden, de zelfzorgmedicijnen terug in het pakket en moet de dreigende besparing (!) op de fiscale tegemoetkoming van bijzondere kosten als gevolg van het laatste voorstel van staatssecretaris Wijn terug in de portemonnaie van chronisch zieken en gehandicapten.

Het teruggeven van een kwart van de bezuinigingen op bijzondere bijstand, zoals de coalitiepartijen willen, is niet meer dan een schaamlap voor de ravage die vooral minister Hoogervorst aanricht in de inkomensverhoudingen.

Als de ministers de Geus en Hoogervorst en staatssecretaris Wijn morgen niet met duidelijke toezeggingen komen ten einde het koopkrachtverlies te beperken tot de toegezegde -1%, zal GroenLinks onmiddellijk vragen om een spoeddebat met de premier. De politieke regie over het inkomensbeleid is dan in het geding, evenals de geloofwaardigheid van dit kabinet.

Ineke van Gent

Kees Vendrik

Den Haag, 2 december 2003