Het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lek over de kandidaten voor de functie van Nationale Ombudman is beeidigd. De zaak is door het Openbaar Ministerie geseponeerd omdat Linda Voortman ten onrechte als verdachte is aangemerkt. 

Linda Voortman zegt in een reactie: “"Het onderzoek van de rijksrecherche bevestigt dat ik niks fout gedaan heb. Daar ben ik erg blij mee. Na mijn zwangerschapsverlof ga ik met dubbel veel zin weer namens GroenLinks aan de slag voor goede zorg, een humaan asielbeleid en toegankelijk openbaar bestuur."

In juni 2014 lekten verschillende namen van sollicitanten voor de functie van Nationale Ombudsman uit naar de media. Naar aanleiding daarvan heeft de voorzitter van de Tweede Kamer gesprekken gevoerd met meerdere  Kamerleden die inzage hadden gedaan in de voordracht van de Commissie Nationale Ombudsman. In deze voordracht waren meerdere kandidaten vermeld. De inhoud van de voordracht was derhalve bekend bij deze Kamerleden, maar ook bij meerdere andere betrokkenen.

Linda Voortman heeft in haar gesprek met de Kamervoorzitter onder andere aangegeven dat zij binnen over de voordracht heeft gesproken binnen haar fractie. Vanaf het begin van deze affaire was voor GroenLinks duidelijk dat Linda Voortman niet degene geweest is die naar de media heeft gelekt. 

Vanwege het feit dat Linda Voortman in haar gesprek met de Kamervoorzitter had aangegeven dat zij intern met een fractiegenoot over de voordracht had gesproken is zij als verdachte aangemerkt. Dat is ten onrechte geweest, omdat dit intern overleg geen strafbaar feit behelst.

Op 11 juli 2014 is Voortman door de Rijksrecherche gehoord aan welk verhoor zij uiteraard haar volle medewerking heeft verleend.  Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft geleid tot het oordeel dat Linda Voortman strafrechtelijk niets te verwijten valt. De zaak tegen haar is dan ook geseponeerd met “code 01”, hetgeen betekent dat zij ten onrechte als verdachte is aangemerkt