Marijke Vos wil dat energiedistributiebedrijven verplicht worden om de consument te informeren over de herkomst van de geleverde stroom. In eerste instantie wil ze de bedrijven verplichten om aan te geven of de geleverde elektriciteit (deels) afkomstig is van kerncentrales. In een later stadium kan deze informatie uitgebreid worden tot een echt ‘milieu-etiket’.

Nederland gebruikt steeds meer kernenergie en stroom uit vuile bruinkoolcentrales. Dit is het gevolg van de liberalisering waardoor de import van elektriciteit fors is toegenomen. Slechts weinig consumenten zijn zich hiervan bewust. Informatie over de stroom die je als consument geleverd krijgt ontbreekt vrijwel volledig. Alleen als je kiest voor groene stroom weet je iets van de herkomst en productiewijze. GroenLinks vindt dat de consument ook bij elektriciteit –net als bij andere produkten – recht heeft op informatie over de milieu-aspecten. Weliswaar heeft de kleinverbruiker nu nog geen vrijheid om zelf zijn leverancier te kiezen, in de toekomst gaat dat veranderen. Het is in die situatie zaak dat hij zijn keuze niet alleen op basis van prijs, maar ook aan de hand van milieu-overwegingen kan maken.

Ook in de huidige situatie kan er reeds een effect uitgaan van de verplichte etikettering van kernstroom. Veel Nederlanders willen geen kernstroom, en als bedrijven met de billen bloot moeten zal de neiging om kernstroom in te kopen minder sterk worden.

Vos zal het voorstel doen tijdens het debat over het eerste ‘energierapport’, donderdag a.s.

In dit debat zal zij verder een aantal voorstellen doen om duurzame energieproductie meer kansen te geven. Door de enorme prijzenslag als gevolg van de liberalisering en het ontbreken van milieu-eisen, blijft de groei van duurzame nergieproductie ver achter bij de doelstellingen. Daarom moet de minister op korte termijn:

- Een verplicht aandeel duurzame energie voor distributiebedrijven en industrie opleggen;

- Een lager nettarief voor duurzaam en wkk vaststellen. De tarieven voor gebruik van het elektriciteitsnet moeten aangepast worden waardoor duurzame energieproducenten en kleinschalige warmtekracht installaties een lagere prijs gaan betalen;

- Een toeslag op het nettarief invoeren om duurzaam en energiebesparing te financieren. De minister moet de mogelijkheid in de wet gebruiken om een toeslag op het nettarief in te stellen. Met de opbrengst kan duurzame energie en energiebesparing gestimuleerd worden;

- Nieuwe groene stroombedrijven toelaten op de markt, ook voor kleinverbruikers;

- In Europees verband proberen te komen tot milieu-eisen voor elektriciteit