Minister Kamp blijft bij zijn strategie van pappen en nathouden. Dat zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren in reactie op de persconferentie die minister Kamp zojuist heeft gehouden. Zij wil dat het kabinet nu beslist dit jaar minder gas te winnen en niet de optie open laat om dit jaar alsnog op het oude niveau (39,4 miljard kubieke meter) gas te winnen.

Van Tongeren: “De veiligheid van Groningen moet voorop staan, maar minister Kamp blijft gewoon op de oude voet door gaan, al houdt hij de mogelijkheid open om de jaarlijkse gaswinning te verlagen. Groningers hebben niets aan verkiezingsretoriek.

Minister Kamp zegt dat er eerst meer onderzoek nodig is. Hij laat de mogelijkheid open om in het najaar de gaskraan weer vol open te zetten.

Volgens Van Tongeren hanteert minister Kamp de strategie van onderzoek en uitstel van beslissingen al sinds de zware beving in Huizinge in 2012. Zij bepleit het terugbrengen van de gaswinning tot maximaal 30 miljard kubieke meter. GroenLinks presenteerde eerder een financiële dekking voor dat voorstel. Ook wil Van Tongeren dat minister Kamp maatregelen gaat nemen om de gasvraag te verminderen.

Van Tongeren: “Het is nu mogelijk om de gaskraan verder dicht te draaien. Dat zegt ook min Kamp in zijn brief aan de Kamer. Het huidige tempo van gaswinning is niet nodig voor onze warmtevoorziening en niet nodig voor onze overheidsfinanciën.”