GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini diende eind januari een pakket van honderden amendementen in om de handel in conflictmineralen te beëindigen. Conflictmineralen zoals tin en goud worden in mijnen gewonnen die onder controle staan van rebellengroepen. Deze groepen profiteren van de opbrengsten en financieren hiermee hun gewapende strijd. Europese bedrijven gebruiken deze mineralen in hun producten en voeden hiermee mogelijk een conflict elders in de wereld.

De Europese Commissie kwam in maart 2014 met een wetsvoorstel om de handel in conflictmineralen te stoppen, maar dat richt zich slechts op een heel klein deel van de Europese bedrijven die mineralen gebruiken. Bovendien verplicht het bedrijven niet om openheid van zaken te geven over de herkomst van de gebruikte grondstoffen, de deelname is vrijwillig.

Sargentini wil het wetsvoorstel zo aanpassen dat Europese bedrijven verplicht worden om uit te zoeken of zij conflictmineralen gebruiken. Die verplichting geldt wat haar betreft niet alleen voor de importeurs van ruwe materialen, maar ook voor bedrijven die halffabrikaten of eindproducten op de Europese markt brengen. De ingediende amendementen, die Europarlementariërs uit drie andere politieke fracties ook steunen, moeten leiden tot een wet die ons uiteindelijk wel conflictvrije laptops en mobieltjes garandeert.

Sargentini diende haar pakket amendementen zowel in de parlementscommissie Ontwikkelingssamenwerking als in de commissie Buitenlandse Zaken in. De stemming over de amendementen vindt op 9 maart plaats.