Eindelijk beschikken we over feiten. Die liegen er niet om.

Het is slecht voor de democratie wat er allemaal is gebeurd in Rotterdam

Het is aan de Rotterdamse gemeenteraad om volgende week politieke conclusies te verbinden aan de bevindingen van de commissie.

Op één punt maken wij een uitzondering. Het voortijdige vertrek van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en oud burgermeester van Rotterdam rechtvaardigt dat wij als Tweede Kamerfractie nu een oordeel vellen over de bevindingen rond zijn persoon.

Het is voor ons ondenkbaar dat iemand die privé-uitgaven via de gemeentekas doet, aanblijft als minister die over de integriteit gaat. De tegenstelling tussen de categorische ontkenningen van Peper en de feiten uit het rapport zijn pijnlijk. Met zijn voortijdige vertrek is hij een debat ontlopen waarin hij zich had kunnen verantwoorden. Nu dat debat onmogelijk is rest ons slechts om vast te stellen dat hij terecht geen minister meer is.

Wel horen wij nog graag hoe de minister-president nu oordeelt over de integriteit van

zijn voormalige collega.

Al eerder heeft GroenLinks er op aangedrongen dat onrechtmatige uitgaven ook moeten worden terugbetaald.

Wij hopen dat met dit rapport de bijl gezet wordt in een declaratiecultuur die te welig tierde. De Tweede Kamer heeft als taak om er op toe te zien dat de Rotterdamse ervaring leidt tot aanscherping van declaratiegedrag op ieder bestuursniveau in Nederland.

Paul Rosenmöller