GroenLinks verwelkomt het AR- rapport ‘Vermogensvorming bij instellingen op afstand van het rijk’. De Rekenkamer constateert dat de overheid weinig grip heeft op de wijze waarop allerlei publieke instellingen hun boekhouding runnen. Dat is ernstig, want het gaat om belasting- en premiemiddelen die zonder medeweten van de overheid in bijvoorbeeld de zorgsector opgepot worden of tijdelijk ingezet voor beleggingsdoeleinden. Met alle risico’s van dien. Deze rommelige omgang met publiek geld is onacceptabel.

De Rekenkamer legt de vinger op één van de gevolgen van het paarse beleid van te snel en te vaak liberaliseren, verzelfstandigen en privatiseren, terwijl afdoende regels en toezicht om publieke belangen te waarborgen ontbreken. Ook de Raad van State wijst in haar zojuist verschenen Jaarverslag nadrukkelijk op de risico’s die dit met zich meebrengt.

Dat moet anders.

GroenLinks zal er bij de regering op aandringen dat er – analoog aan de nieuwe richtlijnen voor lagere overheden (Wet Fido) - strakke regels voor vermogensbeheer komen. Die horen thuis in de nieuwe kaderwet ZBO’s die nu bij de Raad van State ligt, maar hierin niet voorziet. Voorkomen moet worden dat instellingen of structureel geld oppotten waar dat niet nodig is, of structureel afhankelijk worden van hoge beleggingsinkomsten met alle risico’s van dien.

Daarnaast steunt GroenLinks de AR-aanbeveling om de leen- en depositofaciliteit voor agentschappen bij het ministerie van Financien open te stellen voor andere publieke instellingen. Zo kan eigenhandig ‘bankieren’ met tijdelijke vermogensoverschotten door publieke instellingen die hiervoor niet zijn toegerust worden voorkomen.

Kees Vendrik