Terecht hebben de heren Melkert en De Graaf gepreludeerd op het vrijvallen van nog meer financiële ruimte in het jaar 2000. Daar moet nu, middels amendementen bij de suppletore begrotingen, door de Kamer een consequentie aan worden verbonden. De Kamer zet zich zelf buiten spel als ze de begrotingswetten nu niet verandert.

De behandeling van suppletore begrotingen is de laatste kans om op een verantwoorde wijze de extra financiële ruimte voor de begroting 2000 te investeren in belangrijke collectieve voorzieningen als zorg en onderwijs.

Prinsjesdag gaat immers alleen over de begroting 2001. Wie nu niet concreet aangeeft wat er dit jaar nog extra geïnvesteerd mag worden is afhankelijk van de – zeer ongewisse én onwaarschijnlijke – bereidheid van het kabinet om departementen extra bestedingsruimte te geven, vooruitlopend op de tweede suppletore begrotingen, die pas in december door de Kamer kunnen worden behandeld.

GroenLinks wil voorkomen dat de Kamer haar eigen budgetrecht uitholt. Vandaar dat wij met concrete amendementen komen (zie de bijlage) die een duidelijke bestemming geven aan 1,25 miljard gulden uit de vrij te vallen financiële ruimte. Als wij dat nu niet doen, zal in het najaar blijken dat verantwoorde besteding in dit begrotingsjaar niet mogelijk is en wordt de extra ruimte automatisch besteed aan reductie van de staatsschuld.

Het heeft er helaas alle schijn van dat PvdA en D66 deze consequentie niet willen trekken. Twee weken brullen als leeuwen, om zich vervolgens als lammeren, zachtjes mekkerend, over te leveren aan het kabinet.

Paul Rosenmöller