GroenLinks is verontwaardigd over het uitblijven van investeringen in de kunstsector. De ‘forse financiële impuls’ in de Cultuurnota 2001-2004, blijkt oud geld te zijn dat opnieuw wordt opgevoerd. Staatssecretaris Van der Ploeg verzaakt zijn taak als hoeder van de kunsten. Dit goedkope beleid leidt tot vernietiging van cultureel kapitaal en op termijn ook tot kaalslag en minder publieksbereik.

GroenLinks vindt een aanvullende structurele investering van 90 miljoen een absolute voorwaarde om de kunstsector op peil te houden. In tijden van miljardenmeevallers is het onverkoopbaar dat van kunst een schaars goed wordt gemaakt. Verder is het onbegrijpelijk dat opnieuw vier jaar lang niets wordt gedaan aan de enorme achterstand in arbeidsvoorwaarden in de kunstensector.

Deze week zal GroenLinks bij de algemene politieke beschouwingen 90 miljoen structureel extra bepleiten voor de kunsten. In haar tegenbegroting wordt 45 miljoen extra per jaar vrijgemaakt om de kwaliteit van bestaande instellingen te kunnen handhaven en om meer nieuwe instellingen de mogelijkheid te geven om zich te kunnen ontwikkelen.

Daarnaast maakt GroenLinks nog eens een bedrag van 45 miljoen per jaar vrij om de arbeidsmarkt voor kunstenaars te versterken en de arbeidsomstandigheden op peil te brengen. In de kunstensector zijn de arbeidsvoorwaarden namelijk nog slechter geregeld dan in zorg en onderwijs. Kinderopvang ontbreekt nagenoeg. Verhoogde lasten door nieuwe wetten en regels op het gebied van arbeidsomstandigheden en arbeidstijden moeten al sinds jaar en dag binnen de bestaande begrotingen worden opgevangen. Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris eerdere toezeggingen rond verbetering arbeidsvoorwaarden niet nakomt.

Femke Halsema

De algemene GroenLinks reactie op de begroting 2001 vindt u

hier