De reactie van het kabinet schaadt het vertrouwen van de burgers in de overheid. Het Rekenkamerrapport legt haarscherp de gebreken bloot in de destructieketen. De regelgeving en toezicht en handhaving schieten op tal van punten tekort. Dat is onacceptabel gezien de gevaren die in het geding zijn, zoals BSE en dioxine.

Het is teleurstellend en schadelijk voor het vertrouwen van de burger in de overheid dat de verantwoordelijke ministers direkt afstand nemen van de hoofdconclusies van het onderzoek. Voedselveiligheid is van cruciaal belang voor burgers en zij moeten kunnen vertrouwen op het toezicht op de keten van voedselproduktie. Alleen daarom al is de reactie van de bewindslieden onder de maat. LNV en VWS doen er goed aan om de kritiek van de Rekenkamer ter harte te nemen en de aanbevelingen voor verbetering van de Rekenkamer serieus en met spoed uit te voeren.

De Algemene Inspectiedienst blijkt volstrekt onvoldoende toegerust om toezicht te houden op wat er gebeurt met zieke dieren en de produkten van illegale slachtingen. Verder ontbreekt iedere registratie voor schapen, terwijl bekend is dat deze dieren een hoog risico vormen. Hoge tarieven voor de destructie van risicodieren blijken tot extra risico’s te leiden omdat dit leidt tot ontduiking van de regels. Allemaal zaken die direkt aangepakt moeten worden.

Het rapport is opnieuw een illustratie van het feit dat het overheidstoezicht en de handhaving van regels op cruciale terreinen tekortschiet. Ook hier is de grens van de terugtredende overheid overschreden. Milieu-inspectie, inspectie volksgezondheid, AID, Keuringsdienst van waren, steeds weer blijkt dat deze diensten door tekortschietende middelen en menskracht hun taak niet naar behoren kunnnen uitvoeren. Het toezicht houdt absoluut geen gelijke tred met een ontwikkeling van toenemende marktwerking, steeds meer internationale handelsstromen en complexere regelgeving en technologie. Over de hele linie zijn de instanties belast met toezicht en handhaving onvoldoende toegerust. Gezien de risico’s die er in het geding zijn, moet het kabinet op verbetering van de inspecties tot topprioriteit verklaren en een einde maken aan de schaarste bij de inspecties. Want het vertrouwen van de burger in de overheid staat of valt met adequaat toezicht en handhaving, zeker als het gaat om gezondheid en veiligheid.

Corrie Hermann