Een meerderheid van de Europarlementariërs in de parlementscommissie voor Internationale Handel stemde dinsdag voor bindende transparantieregels voor bedrijven die ruwe grondstoffen importeren. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini diende meer dan honderd amendementen in om de wetgeving aan te scherpen. De plenaire stemming in mei zal moeten uitwijzen of het Europarlement kiest voor de ambitieuze voorstellen van de commissie Ontwikkelingssamenwerking of dat ze kiest voor de conservatievere voorstellen van de Handelscommissie.

“Dit is een eerste stap op weg naar ambitieuze wetgeving die een eind maakt aan de handel in conflictmineralen”, reageert Sargentini. “Om te voorkomen dat wij met onze aankopen de strijd van gewapende groepen in landen als Congo en Colombia financieren, is het niet genoeg om alleen de importeurs van ruwe materialen verplichtingen voor transparantie op te leggen.”

Verplichte transparantie voor alle importeurs

GroenLinks wil dat de verplichte transparantie ook gaat gelden voor de importeurs van halffabricaten en eindproducten. Pas als álle Europese bedrijven transparant moeten zijn over de herkomst van de mineralen die ze gebruiken, kan Europa voorkomen dat bloedmobieltjes onze markt binnenkomen en indirect oorlogen en conflict financieren.

Sargentini: “Tijdens de plenaire stemming in mei hebben we een nieuwe kans om de wet verder aan te scherpen en om ervoor te zorgen dat de verplichtingen gelden voor alle bedrijven.”

Het lukte Sargentini al om de positie van de commissie voor Internationale Handel op te laten schuiven naar een verplichte transparantie, in plaats van vrijwillige transparantie. “Nu gaan we proberen om een meerderheid te krijgen voor de rest van onze voorstellen, die de commissie Ontwikkelingssamenwerking al breed steunt.”

Het huidige voorstel richt zich enkel op de mineralen tin, wolfraam, tantaal en goud, terwijl rebellengroepen ook flink geld verdienen met grondstoffen als koper en nikkel. “We zullen daarom in mei ook voorstellen om het aantal mineralen in het voorstel uit te breiden”, aldus Sargentini.