Borst is niet in staat krachtdadig en helder op te treden. Ondanks extra gelden zijn de wachtlijsten nauwelijks korter geworden en is de kwaliteit in de zorg beneden de maat.

Ook op het ministerie loopt het niet soepel: het is een komen en gaan van ambtenaren. Politiek voert Borst een zwabberkoers: met maatregelen die aangekondigd worden en weer ingetrokken. Geld lijkt daarbij de belangrijkste factor in te zijn. Als Gerrit het goed vindt, mag Els uitgeven. De echte minister van VWS zit met andere woorden op Financien.

De volgende onderwerpen staan in de GroenLinks bijdrage centraal:

Dak-en thuislozen

Ondanks de stijgende welvaart, neemt het aantal dak- en thuislozen niet af en laat de opvang en begeleiding veel te wensen over: zwervers belanden in de cel vanwege het ontbreken van goede zorg, er is te weinig opvang, de begeleiding van teveel dak- en thuislozen schiet te kort. Het ministerie legt de verantwoordelijkheid te veel bij de gemeenten. Een eigen visie ontbreekt. GroenLinks pleit voor een plan van aanpak voor de kwalitatieve en kwantitatieve verbetering van de maatschappelijke opvang en stelt een stimuleringsfonds afstemming dak- en thuislozen voor gemeenten voor om de 24-uurszorg te verbeteren.

De arbeidsmarkt

Zonder intensivering van beleid wordt het personeelstekort in de zorg het grootste probleem van de komende jaren. Betere salarissen zijn hard nodig. Om mensen na hun opleiding in de zorg te houden wordt een intredingsbonus geintroduceerd.

Om genoeg personeel in de zorg te krijgen vraagt GroenLinks aan het kabinet een actieplan herintreders in de zorg en een integraal stageplan. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen (veel van hen hebben in de zorg gewerkt) willen herintreden en tussen de 12 en 20 uur werken. De Specifieke Afdrachtskorting Herintreders en de Combinatiekorting moeten werken in deeltijd voor werkgever en werknemer aantrekkelijker maken. Ten slotte zouden werkgevers verplicht een percentage stagiares per jaar moeten aannemen.

Gezondheidsbevordering en preventie

Helaas blijft het hier veel te veel bij mooie woorden en ambitieuse doelstellingen, de uitvoering wordt op andermans bordje geschoven en de financiering daarvan is zo mager dat het symboolbeleid blijft. Het rookpreventiebeleid is daarvan een triest voorbeeld. Iedere dag overlijden er in Nederland ruim 60 mensen als gevolg van tabaksgebruik. Stoppen met roken cursussen en nicotinevervangers moeten vergoed worden.

Is de Minister bereid in navolging van de WHO onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de financiële en inhoudelijke infiltratie van de tabaksindustrie in het openbare leven en de beleidsontwikkeling bij autoriteiten?

Verder moet er meer aandacht komen voor chronisch zieken en arbeidsgehandicapten. Het chronisch-vermoeidheidssyndroom, ook wel ME genaamd, verdient nader onderzoek.

De Minister moet met haar collega van SZW bijdragen aan de kosten van wetenschappelijk onderzoek naar de oor-zaken.

Ineke van Gent

Corrie Hermann