GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini maakt zich zorgen over de situatie in Burundi. Sargentini maakt deel uit van de Europese waarnemingsmissie die eerder dit jaar de verkiezingen in het land zou waarnemen, maar die werden na een mislukte staatsgreep uitgesteld. President Pierre Nkurunziza stelt nu voor om de verkiezingen alsnog binnen enkele weken te houden, maar Sargentini is er niet gerust op dat die rustig zullen verlopen.

De regering van Nkurunziza voert sinds de mislukte staatsgreep een waar schrikbewind, met steun van politie en een eigen jeugdmilitie, constateert Sargentini. “Als er nu verkiezingen worden gehouden, dan resulteert dat in een bijltjesdag met veel geweld. Een Europese waarnemingsmissie kan daar weinig tegen doen en loopt het risico om dubieuze verkiezingen te legitimeren.”

Zorgen over aanhoudend geweld

Woensdagmiddag debatteerde het Europees Parlement over de politieke crisis in Burundi. De Europarlementariërs spraken hun zorg uit over het aanhoudende geweld. De aankondiging van Nkurunziza in april om een derde ambtstermijn na te streven, leidde tot zware protesten en een mislukte staatsgreep. Al veertig mensen kwamen om het leven bij de protesten en ruim honderdduizenden Burundezen zijn naar buurlanden gevlucht.

Sargentini volgt de situatie in Burundi op de voet: “De spanningen lopen verder op, het aantal vluchtelingen groeit en een humanitaire crisis ligt op de loer. De onrust in Burundi kan gemakkelijk overslaan naar de buurlanden en een nieuw regionaal conflict teweegbrengen.” De grenzen tussen Burundi en haar buurlanden zijn poreus en etnische, sociale en politieke spanningen zijn nog sterk aanwezig de regio van de Grote Meren met landen als Rwanda, Burundi, Oeganda en DR Congo.