Europarlementariër Judith Sargentini wil dat de Europese Commissie de 'Safe Harbor'-overeenkomt onmiddellijk opschort. In die overeenkomst is de overdracht van gegevens van Europese burgers naar Amerikaanse servers geregeld, maar die blijkt nu in strijd met Europese databeschermingsregels. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een opinie naar aanleiding van de zaak van de Oostenrijker Max Schrems tegen Facebook.

De advocaat-generaal maakte woensdag duidelijk dat de overdracht van persoonsgegevens van EU-burgers naar de VS door Facebook in strijd is met de wetten van de EU, omdat de gegevens daar niet veilig zijn voor de datagraaierij van de NSA.

Sargentini: “Ik ben blij met dit advies en roep de Europese Commissie en het College Bescherming Persoonsgegevens in Nederland op om in afwachting van een definitieve beslissing direct de overdracht van persoonsgegevens door Facebook naar de VS op te schorten.” Het Europees Parlement riep al eerder op Safe Harbor in te trekken.

“De advocaat-generaal bevestigt nu ons standpunt. Het is onacceptabel dat de Europese Commissie onze eis als anderhalf jaar negeert. Het is tijd voor actie.”

Stevige bescherming van privacy

Europese burgers hebben recht op een stevige bescherming van hun privacy. De Europese rechtsbescherming moet in het internettijdperk ook van toepassing zijn op gegevens die online worden opgeslagen in de VS. “Daarom is het dringend noodzakelijk dat we komen tot een sterke nieuwe Europese verordening die de rechten van het individu hard vastleggen en afdwingbaar maken”, stelt Sargentini.

De uitspraak van het Hof van Justitie wordt over enkele maanden verwacht, meestal volgt het de mening van de advocaat-generaal.