Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen daar worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties.

Met de meldingen op het Meldpunt Vuurwerkoverlast wil GroenLinks de omvang van het vuurwerkprobleem in kaart brengen. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2016 aan de Tweede Kamer en 30 burgemeesters wordt aangeboden. GroenLinks wil dat er meer gedaan wordt om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Bij de vorige jaarwisseling werden voor het eerst maatregelen tegen vuurwerkoverlast genomen, zoals het inkorten van de afsteektijd. Die maatregel heeft goed geholpen. Ook stellen steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones in.

Honderden oogartsen, plastisch chirurgen, kinderartsen en artsen van de spoedeisende hulp spreken zich samen met GroenLinks in een manifest uit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Ze vinden dat er met Oud en Nieuw onnodig veel slachtoffers vallen: zo’n 600 tot 700 per jaar. Liever zien ze dat elke gemeente een professionele vuurwerkshow organiseert, zodat de jaarwisseling weer een feestje wordt en de ongelukken, overlast en schade voortaan tot het verleden behoren.

Volgens raadslid Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam, initiatiefnemer van het Meldpunt Vuurwerkoverlast, is de vuurwerktraditie dringend aan hervorming toe. "Het recht op een veilige en overlastvrije jaarwisseling weegt voor mij zwaarder dan het recht om zelf te mogen knallen." Ook voor kinderarts Rolf Pelleboer zijn professionele vuurwerkshows het beste alternatief. "De schade die we zien bij kinderen door consumentenvuurwerk is dramatisch en wordt steeds erger. We willen dat dit stopt!” Oogarts Tjeerd de Faber is het daar mee eens: “Ondanks alle campagnes en voorlichting is het aantal vuurwerkslachtoffers nog steeds onacceptabel hoog."