Vandaag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met twee wetswijzigingen die GroenLinks met de PvdA en de ChristenUnie indiende om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. Door deze voorstellen wordt toegankelijkheid van voorzieningen en diensten de standaard in plaats van dat mensen daar steeds een verzoek voor moeten doen.

Op dit moment moet iemand met een beperking een speciaal verzoek doen om bijvoorbeeld een rolstoellift te laten plaatsen op zijn werkplek. Dit moet andersom, als een dienst of gebouw niet aan de toegankelijkheidseisen voldoet, dan moet de verantwoordelijke uitleggen waarom niet.  Dankzij de wetswijziging van GroenLinks,  de PvdA en de ChristenUnie komt daar nu verandering in.

Linda Voortman: “Toegankelijkheid voor mensen met een beperking moet iets vanzelfsprekends zijn.  Dat krijg je alleen voor elkaar als je dit wettelijk regelt, wat nu gaat gebeuren. Je wil als persoon met een beperking niet elke keer een speciaal verzoek moeten indienen om dit basisrecht voor elkaar te krijgen. De Tweede Kamer kan met de verbouwing het goede voorbeeld geven en 100% toegankelijk worden.“

Door de  andere wetswijziging die GroenLinks met de PvdA voorstelde, moeten alle stemlokalen toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Op dit moment is dat het geval in minder dan een kwart van de lokalen. Ook hier geldt:  kan een stemlokaal hier niet aan voldoen, dan moet dat worden uitgelegd.