Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de Wet Versterking Bestuurskracht. GroenLinks pleit voor meer invloed van student en docent op de benoemingen van het onderwijsbestuur. Maar minister Jet Bussemaker vindt dat ‘teveel gedoe’. Vijf vragen aan onderwijswoordvoerder Rik Grashoff.

Waarom is inspraak van student en docent zo belangrijk?

Studenten en docenten weten als geen ander wat hun instelling nodig heeft. Daarom wil ik dat de medezeggenschap instemmingsrecht heeft op de benoeming van bestuurders. Op die manier wordt er voor gezorgd dat bestuurders op basis van kwaliteit worden geselecteerd, en dat ze draagvlak hebben in hun onderwijsinstelling.

Waar hebben we het hier nu over?

Denk aan de gebeurtenissen bij ROC Leiden of bij de Universiteit van Amsterdam vorig jaar. Dat begon met onvrede over de gang van zaken op de eigen universiteit, maar het toonde een groter gevoel van onvrede in onze samenleving aan. Een gevoel niet gehoord te worden, een gevoel dat inspraak uitblijft, en daardoor een gevoel van machteloosheid. Dat gevoel, die onvrede – daar moeten we een einde aan maken. Dat doen we door inspraak te geven aan studenten en docenten. Zij moeten werken en studeren op hun onderwijsinstelling – dan moeten zij ook echt beslissen over de fundamentele veranderingen van hun onderwijsinstelling.

Klinkt logisch. Waarom is de minister dan toch tegen?

Dat blijft opmerkelijk. De minister zegt medezeggenschap belangrijk te vinden, maar als puntje bij paaltje komt regelt ze die inspraak niet. Ze bedrijft mooiweerpolitiek: ze lijkt niet bereid om studenten en docenten écht inspraak te geven op hun eigen onderwijs.

Hoe kijkt de Kamer er tegen aan?

De Tweede Kamer is kritisch op de minister. Maar bij veel partijen blijkt helaas dat ze niet willen doorpakken. Zoals regeringspartij PvdA: die roept hard dat ze het voor de belangen van studenten op wil nemen.
Wij willen die invloed wel echt regelen. Wij willen instemmingsrecht in de wet vastleggen. Dan kan niemand meer om de studenten en docenten heen.

Dus: krijgen studenten en docenten straks meer invloed?

Dat is nog niet duidelijk. Er ligt een aantal goede voorstellen van o.a. GroenLinks om van dit halfslachtige wetsvoorstel een echt stevige verbetering van de medezeggenschap op onderwijsinstellingen te bewerkstelligen.

Wel worden de opleidingscommissies een volwaardig medezeggenschapsorgaan, iets waar GroenLinks zich al lange tijd hard voor maakt. Ook het recht op informatie voor de medezeggenschap wordt dankzij GroenLinks en PvdA wettelijk vastgelegd. Deze twee goede stappen, ondersteund door GroenLinks, zorgen dat de medezeggenschap beter kan functioneren.

Voor de andere zaken hangt veel af van de partijen in de Tweede Kamer. Omarmen zij de voorstellen van GroenLinks om het onderwijs weer echt neer te leggen bij de belanghebbenden, of doen ze alleen aan windowdressing, waarmee alles bij het oude blijft. Ik hoop dat de Kamer de verstandige weg kiest en samen met GroenLinks zorgt voor echte inspraak van studenten en docenten.