De klimaattop in Parijs is begonnen! Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer? We zetten de belangrijkste data op een rijtje.

Leaders Event

Op vorige COP's waren de regeringsleiders (soms) aanwezig tijdens de laatste uren van de klimaattop om de uiteindelijke deal te sluiten. Dit jaar niet. De Franse regering wil juist proberen om politiek momentum creëren aan het begin van de klimaattop. Ook hopen ze zo te voorkomen dat regeringsleiders de uitkomst van het volledige proces op het laatste moment toch omgooien. Op maandag 30 november is er daarom een Leaders Event met toespraken van Hollande, Obama, Xi Jinping, Poetin, Merkel, Zuma, Rutte en vele anderen. Volg het via ons liveblog.

Technisch niveau

De klimaattop duurt twee weken. Tijdens de eerste week vinden de onderhandelingen plaats op 'technisch niveau', dat wil zeggen dat ambtenaren over specifieke deelgebieden van het klimaatakkoord onderhandelen en met een oplossing te komen voor de minder politiekgevoelige problemen. De agenda en onderhandelingsdocumenten staan op de webste van de UNFCCC.

Politiek vuurwerk

De tweede week, vanaf mandag 7 december, zal het politieke vuurwerk beginnen. De milieuministers gaan dan aan de onderhandelingen deelnemen om met een oplossing voor de hete hangijzers te komen. Denk hierbij aan de wettelijke bindendheid van het akkoord, internationale klimaatfinanciering voor de armere landen, het herzieningsproces van het akkoord en lange termijn CO2-reductiedoelstelling. Op 11 december moet het akkoord afgesloten worden, de laatste onderhandelingen daarvoor zullen waarschijnlijk tot in de late uurtjes doorlopen.

Side events

Tegelijkertijd vinden er allerlei side events plaats waarbij ngo's, het bedrijfsleven, lagere overheden en andere betrokkenen aandacht vragen voor onderdelen van het klimaatakkoord die voor hen belangrijk zijn. Kortom, het worden twee drukke weken.