Oproep aan vrouwen die langdurig ziek zijn of in de WAO zitten en graag weer (meer) willen werken:

Vertel ons je ervaringen (goed of slecht) met de begeleiding bij ziekte en terugkeer naar werk (ARBO-dienst, bedrijfsmaatschappelijk werk, werkgever, keuringsarts, reïntegratieplan, reintegratiebureau etcetera)!

Vrouwen belanden eerder en vaker in de WAO dan mannen, en komen er moeilijker weer uit. Dat komt deels door het soort werk dat ze doen, zoals zorg, onderwijs en schoonmaak. Werk onder hoge druk met veel stress en weinig zeggenschap over taken en tijden. In zulk werk belanden mannen ook snel in de WAO. Maar dat vrouwen vaker in de WAO komen, komt ook doordat managers, bedrijfsartsen, keuringsartsen en reïntegratiebedrijven vrouwen gemakkelijker thuis laten zitten en zich minder inspannen om hen weer aan het werk te helpen. Ook zouden vrouwen zelf minder snel dan mannen weer aan het werk gaan na langdurig ziekteverzuim.

Sinds anderhalf jaar (Wet Verbetering Poortwachter) moeten werkgevers (en zieke werknemers) zich harder inspannen voor reïntegratie. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor vrouwen. Gebeurt dat ook? Word (of werd) je goed begeleid of werd je 'vergeten'? Word je er met je haren uitgetrokken of word je 'gepamperd'?

Wij zijn benieuwd naar de individuele ervaringen. Want wij willen graag dat de Ziektewet en de WAO een vangnet zijn, maar geen valkuil. Een vangnet voor wie (tijdelijk) echt niet kan werken, maar geen valkuil waar je nooit meer uitkomt. Wij willen daarom het kabinet confronteren met de praktijk van alledag. Om te zorgen dat de valkuil een vangnet wordt. En daarvoor hebben we recente ervaringen van vrouwen met Ziektewet en WAO nodig. Schrijf ons hoe managers, ARBO-diensten en reïntegratiebedrijven je daarbij de afgelopen tijd hebben belemmerd of geholpen, ondersteund of genegeerd, verzwakt of versterkt, geschokt of verrast.

Stuur vóór 10 augustus een email met je ervaringen (liefst niet langer dan een pagina) naar m.streefkerk@tk.parlement.nl en vermeld bij het onderwerp: valkuil WAO. Als de reacties daartoe aanleiding geven, maken wij er een zwart(wit) boek van. We behandelen alles vertrouwelijk, en maken alles anoniem als we erover schrijven. Je hoeft trouwens niet goed te kunnen schrijven. Vertel ons gewoon wat je op je hart hebt.

Alvast veel dank voor je medewerking.

Namens

GroenLinks Tweede Kamerfractie: Evelien Tonkens (kamerlid) en Mathilde Streefkerk (beleidsmedewerker)

GroenLinks Feministisch Netwerk: Elly Vlasveld

TransAct, Landelijk expertisecentrum seksespecifieke zorg en seksueel geweld: Nonja Meintser