De zeven grootste industrielanden (de G7) publiceerde maandagmiddag haar slotverklaring. Het gedeelte over klimaatverandering miste cruciale details, maar ook de algemene bewoording die er wel in staat, vraagt om een verandering van koers. Europarlementariër Bas Eickhout: “Waar het om draait is dat deze algemene woorden omgezet woorden in concrete acties.”

De G7 wil een energietransitie inzetten, de mondiale economie in de loop van de eeuw fossielvrij maken, globaal tussen de veertig en zeventig procent minder CO2 uitstoten in 2050.

“Willen ze dit daadwerkelijk realiseren, dan betekent dit dat ze moeten stoppen met nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen en bijbehorende infrastructuur”, concludeert Eickhout.

De verklaring van de G7 mist details. Zo herhaalden de regeringsleiders bijvoorbeeld hun belofte om honderd miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden te geven. Dat was echter al bekend, de ontwikkelingslanden verwachten juist duidelijkheid over de bronnen waar dit geld vandaan gaat komen.

Tweegradennorm

De G7 stelt wederom dat de opwarming van de aarde onder de twee graden moet blijven. Landen als Japan en Canada zullen dus met grote verandering in hun huidige beleid komen.  Eickhout: “Japan moet af van de kolen en Canada moet stoppen met investeren in teerzanden. Ook de EU en de VS moeten hun ambitie verder opschroeven. Analyses van de nationale beloften geven aan dat ze niet aan de tweegradennorm voldoen.”

De G7 bestaat uit de meest vooraanstaande economieën ter wereld. Eickhout verwacht dat deze landen hun verantwoordelijkheid nemen en er dus concrete acties op deze verklaring volgen. “Woorden zijn niet vrijblijvend.”