Ruard Ganzevoort begrijpt niet waarom de regering zo lang heeft gewacht om het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te ratificeren en uit te voeren. Het verdrag is immers al in 2007 ondertekend en qua inhoud niet echt schokkend.

De Raad van State merkte eerder op dat allerlei interpretatieve verklaringen van de regering een poging lijken om de kracht van het verdrag in te perken. De regering komt, ondanks aansporingen van de Eerste en Tweede Kamer, bovendien niet verder dan 'het bekijken van het facultatief protocol', dat ruimte geeft aan het individueel klachtrecht. Het individuele klachtrecht is al langer geldig voor andere verdragen en is dus niet nieuw. Ook juridische en economische rapporten geven geen reden om zo ver achter te lopen bij de rest van de wereld.

Reikwijdte
Nederland ratificeert het gehandicaptenverdrag verder alleen voor Europees Nederland. Volgens GroenLinks moet een Rijkswet gelden voor het hele Koninkrijk. Bovendien is principieel onverdedigbaar dat mensen met een handicap die bijvoorbeeld op Bonaire wonen, minder rechten hebben.

Tijd voor actie
Na negen jaar duimendraaien wordt het tijd dat de regering aan de slag gaat. Ganzevoort: "Het moet nu echt verder komen dan lippendienst."