De mislukking van Cancun heeft andermaal aangetoond dat er geen sprake was van een "ontwikkelingsronde"; de EU en VS denken voor alles aan hun eigen belangen.

Het is ronduit genant dat het onderhandelingscomite niet aan het voor ontwikkelingslanden zo cruciale onderwerp van de landbouw toe kon komen doordat de EU halstarrig vasthield aan haar wens om investeringen aan de onderhandelingsagenda toe te voegen. Een wens waar veel ontwikkelingslanden heftig tegen protesteerden.

Dat de WTO-top in Cancun op een mislukking is uitgelopen is de logische uitkomst van het jarenlang negeren van zuidelijke landen in het multilaterale handelssysteem. Ook in de voorbereiding van de ministeriële conferentie in Cancun werden ontwikkelingslanden niet gehoord.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben in Cancun opnieuw geweigerd op het gebied van landbouw ruimte te maken voor boeren in ontwikkelingslanden. Er kwamen geen concessies op het gebied van exportsubsidies en binnenlande steun in de landbouw, de reactie op het Afrikaanse katoeninitiatief was met name van de kant van de VS beneden alle peil.

De Europese Unie bleef halstarrig vasthouden aan het starten van WTO-onderhandelingen over investeringen, mededinging, handelsfaciliteiten en overheidsaanbestedingen (de 'Singapore Issues') ook al drong een meerderheid van de WTO-landen er op aan om hiervan af te zien.

"De zuidelijke landen hebben zich onder leiding van Brazilië krachtig gemanifesteerd, dat was heel goed. De EU en de VS kunnen niet heen om deze politieke emancipatie van de zuidelijke landen in Cancun", aldus Kees Vendrik, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en als lid van de Nederlandse delegatie in Cancun aanwezig. "De EU en de VS dachten opnieuw hun eigen agenda door te drukken, maar zijn van een koude kermis thuisgekomen".

GroenLinks heeft dit voorjaar in de Tweede Kamer per motie de regering gevraagd af te zien van onderhandelingen over de Singapore Issues, het onderwerp waarover de top in Cancun uiteindelijk is gestruikeld.

Kees Vendrik