Eritrea was veel in het nieuws de afgelopen dagen. 4 vragen aan Kamerlid Linda Voortman over de kwestie.

1. Waarom ontvluchten mensen Eritrea terwijl er geen oorlog is?

Eritrea is een totalitaire dictatuur. Het regime treedt hardhandig op tegen dissidenten en handhaaft een dienstplicht voor iedereen tussen de 18 en 50 jaar. Veel Eritreërs ontvluchten het land om deze dienstplicht of vervolging door het regime te voorkomen. Uit een rapport van Human Rights Watch uit 2009 bleek ook dat het regime in Eritrea op grote schaal marteling en dwangarbeid toepast.

2. Op welke manier reikt ‘de lange arm’ van het Eritrese regime tot ver in Nederland?

Eerder dit jaar berichtte de Volkskrant over grootschalige intimidatie van Eritreërs in Nederland door het regime. Vorig jaar werden Eritrese tolken in dienst van de IND op non-actief gesteld na Kamervragen van Linda Voortman over hun mogelijke banden met dat regime. Gisteren bleek uit berichtgeving in NRC dat Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen beveiligd wordt. Dit vanwege haar kritische onderzoek naar mensenrechtenschendingen door het regime van Eritrea en de invloed van dat regime op de Eritrese gemeenschap in Nederland.

3. Wat vindt GroenLinks van de inmenging van het Eritrese regime in Nederland?

GroenLinks vindt het regime in Eritrea corrupt, totalitair en onmenselijk. Wat ons betreft zou het regime geen invloed meer moeten hebben in Eritrea. Laat staan in Nederland. Vluchtelingen uit Eritrea die in Nederland een veilig heenkomen zoeken, moeten hier niet achtervolgd kunnen worden door agenten van het regime. Het is onacceptabel dat een Nederlandse deskundige beveiligd moet worden voor haar onderzoek naar de activiteiten van het regime.

4. Wat gaat GroenLinks doen om hier een einde aan te maken?

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman zegt: “Met afschuw heb ik de reportage van Brandpunt over de schrijnende situatie van vluchtelingen afkomstig uit Eritrea bekeken. Deze mensonterende situatie moet zo snel mogelijk stoppen. GroenLinks wil zo spoedig mogelijk met staatssecretaris Dijkhoff in debat. Er moet onderzocht worden of het huidige Europese beleid, dat door de Nederlandse regering wordt gesteund, wel het gewenste resultaat heeft. Ook ben ik enorm geschrokken van het nieuws over de beveiliging van Mirjam van Reisen. Ik wil dat ‘de lange arm’ van het Eritrese regime in Nederland grondig bekeken wordt. Zo moet de staatssecretaris onder andere actiever gaan ingrijpen bij IND-tolken die mogelijk banden hebben met het regime in Eritrea.”