Het kabinet is te traag geweest met het bestrijden van een zware milieu-verontreiniging in het Twentekanaal bij Enschede. Door regenval en stijgend waterpeil bestaat het risico dat de komende dagen het zwaar verontreinigde water zich over een groter gebied verspreid. GroenLinks vraagt morgen duidelijkheid van minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) en staatssecretaris Van Geel (Milieu).

Op 22 augustus jl. brandde de Vredesteinfabriek in Enschede af en belandde zwaar giftig bluswater in het Twentekanaal, waardoor een hoeveelheid van 1.600.000 m3 water toxisch is geworden; 'zwevend stof' in het water is zelf zeer zwaar toxisch. Dit water ligt nu al ruim 6 weken in een zogenaamde kanaalbak - een afgesloten segment van het kanaal – maar dreigt zich door regenval en stijgend waterpeil over een veel groter gebied te verspreiden. Intussen deed Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor het beheer van het kanaal, zo goed als niets om de dreigende giframp af te wenden. Rijkswaterstaat weigert tot nu toe ook openbaar te maken welke giftige stoffen exact zijn aangetroffen.

Vooral minister Peijs moet duidelijk maken waarom Rijkswaterstaat zo traag is met ingrijpen. Het is verbijsterend dat men zo lang heeft zitten slapen. Er dient nu snel een effectief plan te komen om de crisis te beheersen. Ook moet volstrekt helder worden wat de gevolgen zijn voor natuur&milieu, volksgezondheid en de lokale economie. GroenLinks zal morgen over deze kwestie duidelijkheid vragen, zodat er nog deze week een debat kan plaatsvinden.

Wijnand Duyvendak

Den Haag, 6 oktober 2003.