Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het burgerinitiatief van Pax om kernwapens te verbieden. GroenLinks ondersteunt dit initiatief van harte.

"Help alle kernwapens de wereld uit! Om te beginnen met Nederland",  zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren die in de jaren '80 bij de twee grote anti-kernwapens demonstraties in Nederland was.

GroenLinks is al sinds haar oprichting tegen kernwapens en steunt het voorstel om kernwapens te verbieden dan ook van harte. De Tweede Kamer debatteert vandaag over een burgerinitiatief van PAX, het Nederlandse Rode Kruis en de ASN-bank over dit verbod. Het initiatief heeft inmiddels 45.000 ondertekenaars. De regering zegt een kernwapenvrije wereld te willen en heeft de verdragen hierover ondertekend, maar doet er nauwelijks iets aan dat daadwerkelijk te bereiken.

"Onverstandig," oordeelt Van Tongeren. "Nederland zou als eerste stap kernwapens moeten verbieden in eigen land. Om vervolgens andere landen aan te moedigen deze vreselijke massavernietigingswapens ook te verbieden."

 

Lees hier meer van ons standpunt over kernwapens.