GroenLinks wil wettelijke afroming vermogensoverschotten corporaties.


Teleurgesteld constateert GroenLinks dat het kabinet weigert om de overschotten van de woningcorporaties af te romen en in te zetten voor meer betaalbare woningen. Rijke corporaties hebben een gezamenlijk overschot van ruim 10 miljard euro. Met de vrijblijvende plannen van minister Dekker blijven de rijke corporaties rijk, de arme arm. Huurders en bewoners van oude wijken betalen hiervoor de rekening.

De tijd van vrijblijvendheid is voorbij

Vorig jaar heeft de Kamer in meerderheid de motie Van Gent aangenomen: hierin werden de corporaties opgeroepen om vóór de zomer van 2003 met voorstellen te komen om het overschot van 10 miljard te investeren in nieuwbouw en herstructurering. De Kamer steunde GroenLinks bovendien in het voorstel om, indien de corporaties falen hun overschotten in te zetten, deze wettelijk af te romen. Ineke van Gent constateert dat dat moment nu is aangebroken: De minister moet via een wettelijke regeling de overschotten afromen. Dit kan door de heffing van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) voor rijke corporaties fors te verhogen.

Aanpak Dekker deugt niet

Na tien jaar dicussiëren en vijf ministers later, is nu het moment om een punt te zetten achter de fluwelen aanpak van de corporaties door opeenvolgende kabinetten. Minister Dekker wil de rijke corporaties nog eens toespreken en vriendelijk verzoeken hun overschotten over te dragen aan arme corporaties. GroenLinks vindt dat de corporaties hun laatste kans, welke de motie Van Gent hen bood, hebben verspeeld.

Brede maatschappelijke steun voor afroming

Tijdens een hoorzitting gisteren in de Tweede Kamer, bleek dat niet alleen GroenLinks het helemaal heeft gehad met het gedraai en getreuzel van de corporaties. Onder meer de Nederlandse Woonbond, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VROM-raad en de wethouders van de grote steden, beseffen dat de weg van vrijblijvendheid een doodlopende weg is.

Geld moet gaan rollen

De problemen in de oude wijken zijn groot, de woningbouwproductie loopt fors achter. Daarom moeten de overschotten worden geïnvesteerd in de nieuwbouw van betaalbare huur- en koopwoningen, ook voor jongeren, studenten en ouderen. Alleen door fors te investeren in de steden en dorpen, kunnen de enorme wachtlijsten voor een betaalbare woning worden ingeperkt.

Ineke van Gent