Hier leest u de spreektekst van Liesbeth van Tongeren bij het debat om de Wet strafbaarstelling misbruik prostitué(e)s. Let op: gesproken woord geldt.
- Gesproken woord geldt -
In 2000 is de Wet opheffing bordeelverbod in werking getreden. Daarmee is prostitutie en het uitbaten ervan gedecriminaliseerd. Tegelijkertijd is misbruik en gedwongen prostitutie fors aangescherpt. De wetgever beloofde destijds een strikte scheiding tot stand te brengen tussen de legale en de illegale prostitutiebranche.
Inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder. De Wet opheffing bordeelverbod is enkele jaren geleden geëvalueerd. Kern van de evaluatie: de beoogde scheiding tussen legale en illegale prostitutie is niet tot stand gekomen. Sterker nog: de illegale branche groeit. Oorzaak: de handhaving van het prostitutiebeleid richt zich vooral op de legale prostitutie, waardoor exploitanten hun toevlucht zoeken in de niet-vergunde sector of, erger nog, alsnog de illegaliteit induiken.
Het prostitutiebeleid hapert, maar niet door de legalisering van sekswerk. De handhaving was en is het probleem. Er is te weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling van de legale branche. Emancipatie van de branche is bitter noodzakelijk. Daarom dienen we ook een motie in die ertoe oproept de hulpverlening te versterken en emancipatie-initiatieven te stimuleren.
Onze amendementen. In eerste termijn verwoordde GroenLinks al het dilemma: natuurlijk willen we, net als ieder ander, dat misstanden bestreden worden. Tegelijkertijd voelen we de noodzaak om de klant die te goeder trouw mocht afgaan dat hij met legaal sekswerk van doen had in bescherming te nemen. De Raad van State waarschuwde al dat het schuldverwijt ‘redelijk vermoeden’ het risico in zich bergt dat klanten te lichtvaardig aan strafvervolging worden blootgesteld. De politie- en justitiepraktijk waarschuwt ons dat de beperking tot de opzetvariant, het ‘weten dat’, praktisch onuitvoerbaar is. Met de introductie van de zwaarste schuldvariant in het voorstel, het ‘ernstige vermoeden’, hebben we die zwaarwegende adviezen proberen te verenigen en denken we rechtstatelijk voldoende garanties te hebben voorgesteld, zonder de uitvoeringspraktijk het werken onmogelijk te maken.
Ons tweede amendement houdt de vinger aan de pols hoe politie en justitie zich in de praktijk zal weten te bedienen van deze wet. Uiterlijk binnen drie jaar verwachten we een helder beeld te krijgen hoe deze wet wordt toegepast.
Motie: we dienen een motie in die oproept tot hulp en steun voor emanciperende prostituees.
Lees hier de amendementen: